bondefrue

Å bo på en gård og leve av mulighetene der i våre dager er spennende. Vi dyrker ikke jorda tradisjonelt, men har funnet andre måter "å leve det gode liv på landet". Dette handler denne bloggen om,- derfor navnet "bondefrue". Ikke helt bonde og i allefall ikke "kjerring",- ærlig, usminket og ikke stylet er tanken at den skal være!

Potetplantene trives!

Legg igjen en kommentar

Potetplantene trives!

Tidligere fortalte jeg om da Dagfinn nabo kom med jord til mine nye grønnsaksenger og jeg skal si deg jeg har måttet jobbe mye med denne jorda. Det er skogsjord og det betyr at jeg har måttet kalke og gjødsle den. Jeg oppsøkte sågar hjelp hos en hyggelig kar i Sandefjord som tidligere tok jordprøver. Han bare SÅ på min lille pose med jord og ga meg både «diagnose» og «resept» for behandling av den for at den skal gi den flotte avlingen jeg drømmer om. Den skulle altså både kalkes og gjødsles. Dette gjorde jeg så etter alle kunstens regler og lot den deretter hvile i ca 14 dager. Dette mente min gode eks-grønnsaksdyrker av en husbond, at ville være fint ettersom osmosen vil bistå med å blande alt dette godt inn i jorda. Så sagt så gjort!

Det later til at dette fungerer ganske godt for tidligpoteten «Berber» som jeg kjøpte på Gjennestad. Og nå kommer også mine egne settepoteter,- mandelpoteter, gjenglemt i en kurv. Da jeg så at de «ordentlige» bøndene dekket sine potetåkre med fiberduk gjorde jeg det samme, og det skal jeg si deg gjorde susen,- ikke lenger etter stakk de første små spirene opp av jorda.

Men det er MER som spirer opp av denne jorda,- ja helt riktig det er IKKE noe jeg har hatt noe med å gjøre. Jeg kjenner igjen dette bladverket, og vet at de får noen små rosa blomster etterhvert,- men OPP og UT av jorda mi skal de! Jeg sådde gulrøtter 18. mai og hadde jobben med å luke der først. «Sånn er det når du vil dyrke økologisk» sier min igjen eks-grønnsaksdyrkende mann. Ok, tenker jeg, jeg VIL prøve det sånn. Derfor går ettermiddagen og kvelden i dag med til luking. Jeg har nemlig vårt lille drivhus fult av mange fine små-planter som snart må i jorda. De ser tuspete og «sultne» ut, og jeg har ikke gitt opp drømmen om den bugnende kjøkkenhagen uten giftstoffer. Om et par uker håper jeg å kunne servere noen fine småpoteter rullet i olivenolje og deilig grønn pesto fra Liguria 🙂

Den får ikke stå her alene,- "noen" må luke......

Den får ikke stå her alene,- «noen» må luke……

Blomkålplantene mine sturer,- de vil over i mer jord, de er sultne!

Blomkålplantene mine sturer,- de vil over i mer jord, de er sultne!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s