bondefrue

Å bo på en gård og leve av mulighetene der i våre dager er spennende. Vi dyrker ikke jorda tradisjonelt, men har funnet andre måter "å leve det gode liv på landet". Dette handler denne bloggen om,- derfor navnet "bondefrue". Ikke helt bonde og i allefall ikke "kjerring",- ærlig, usminket og ikke stylet er tanken at den skal være!

Frekkere enn flatlusa!!!

3 kommentarer

I gamle hus har man MUS,- vi har mange hus og dermed mange MUS. Dessuten har du sikkert også fått med deg at det er museår i år,- jeg trengte ikke å sette på radio`n for å forstå det! De små rakkerene begynte å plage oss veldig tidlig i høst, men jeg skal ikke plage deg med detaljene, det kan bli ganske blodig………

Men vi tror vi har kontroll på dette nå, og jeg hadde egentlig glemt at de hadde rappet bondebønnene mine. Jeg fikk nemlig en finfin avling av de fine, store og proteinrike bønnene og satt dem et smart sted for at de skulle tørke litt før jeg gikk løs på dem. Men jeg skal si deg jeg ble ganske lang i maska da jeg en ukes tid senere fant kurven full av belger og uten så mye som ei bønne.

I morges var jeg så flink at jeg tok en joggetur og skulle ta noen armhevinger rett utenfor butikken vår. Og da vet du, da oppdaget jeg noe jeg ikke visste om jeg skulle le eller gråte av. Hadde disse små frekkisene enda spist bønnene,- men neida! De har altså fått dem opp av kurven inne på låven og dratt dem med seg ut, sikkert for å lagre dem til et deilig måltid senere. Det mus ikke vet er at en bønne som kommer i kontakt med vann og jord vil slå rot og formere seg videre slik som disse gjør:

Bondebønner på avveie

Bondebønner på avveie

 

I dag våknet vi til det første lille hvite melisdrysset over tak og hage,- det gir alltid den lille kriblingen av forventning synes jeg. Men som jeg har skrevet om tidligere tok jeg sjansen på å putte noen frø i jorda tidligere i oktober. Hvordan går det nå når kulda og snøen melder sin ankomst?

Sant og si er jeg en smule spent, men den lille investeringen i en frøpose til 50 – 60 kroner er verdt det. Mâche eller feldtsalat skal tåle litt frost sånn som grønnkålen. Derfor startet jeg dagen med en tur bortom kjøkkenhagen,- jeg var litt spent, men se hva jeg fant:

Mâchesalat

Mâche eller feldt salat med et dryss av hvitt.

Dette er en sunn liten plante (og jeg tror neppe kålfluene vil plage disse nå 🙂 Kanskje blir det mer å ta med inn nærmere jul!

For grønnkål tåler frost og snø og her har jeg mer å hente. Den strutter på alle måter,- både der den står dekket av snø og av gode næringsstoffer i hver minste lille bit.

Grønnkål Darkibor og grønnkål Redbor

I går ble den utgangspunkt for en deilig lun salat, jeg har til hensikt å utnytte hver eneste gren av denne hodeløse salaten. I USA har det jo tatt helt av med «KALE», den dyrkes overalt og serveres i mange varianter på alt fra enkle kafeer til flotte restauranter. Jeg har til og med sett en oppskrift der den en dypper i flytende sjokolade!

Tilbake til salaten vår, jeg fant en ny vri som ble veldig god. Varmet i timianolje (Nordisk Køkken) og toppet med balsamicoeddik (Olivino) ble dette veldig godt:

Salat med vitamin-boost

Salat med vitamin-boost

Så kanskje du fikk litt tips til egen lunch her fra meg? I allefall håper jeg du får en fin helg nå i den mørkeste tiden av året. Vi får minne oss selv og hverandre om at vi hadde mange deilige sommerdager i år og at det kommer en nye vår om noen uker 🙂

I dag kom postmannen med en stor eske fra Nordgard Aukrust på Lom,- den skal jeg ned å pakke opp nå og fortelle deg om når varene er på plass i hyllene og i nettbutikken vår. Har du tatt en titt her? HVERDAGSGOURMET

3 thoughts on “Frekkere enn flatlusa!!!

  1. Underholdning fra et gårdsbruk, fint skrevet, avromantiserer drømmen om det gode ukompliserte liv på landet en smule……..

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s