bondefrue

Å bo på en gård og leve av mulighetene der i våre dager er spennende. Vi dyrker ikke jorda tradisjonelt, men har funnet andre måter "å leve det gode liv på landet". Dette handler denne bloggen om,- derfor navnet "bondefrue". Ikke helt bonde og i allefall ikke "kjerring",- ærlig, usminket og ikke stylet er tanken at den skal være!

Jeg har lyst til å gi deg historien……

Legg igjen en kommentar

Vi feirer 10 år med «Jentene på kyststien» i år, odelsgutten Sigmund og jeg. Kanskje er du en av dem som tror at bak dette arrangementet står det flere fine jenter, kanskje et lag, en forening eller en gjeng med felles interesser?

Så er det altså ikke sånn!

10 år, – ti år 6. juni,- ikke til å tro!

Først var vi to + en gårdsbutikk som hadde eksistert i 10 år og som hadde en utfordring. «Hvordan skal vi få folk til å besøke oss og handle hos oss før skoleferie og fellesferie er i gang?»  Som så mange andre i «turist-i-sommer-Norge»- aktører var vi opptatt av å få mer ut av de såkalte «skuldersesongene». Etter mange ukers iherdig innsats står butikken klar fra 1. mai og vi vil jo gjerne at dere handler med oss! Kafeen vår her på gården er klar til å ta i mot sultne gjester fra samme dag!

Dette hadde vi begynt å tenke hardt på,- hva skal vi finne på?

Så satt den godeste Sigmund Anvik i bilen en vakker dag og hørte på radio´n om Kjerringsveiven på Rjukan. Det satt han på en tanke, en god tanke, og dermed var vi gang. Det ble kyststien, det ble strekningen fra Stavern til Anvik Gård, det ble rekebuffet, det ble musikk, sangkonkurranse de første årene og masse latter. Jeg tegnet forløperen for dagens logo i et program som het «Draw», vet ikke om det finnes lenger, men logoen ble sånn:

Det første utkastet til logen for 10 år siden

Det første utkastet til logen for 10 år siden

Det var ei jente med sekk, det skulle ikke være konkurranse og tidtaking, hun skulle være glad og ha vind i håret. Så skulle hun jo vandre på kyststien og da måtte bølgene være med.

I 2006 inviterte vi etter flere måneder med planlegging og ide-innhenting fra gode venner til tidenes første «JPK» som vi forkorter det. Vi hadde et ønske om 150 deltagere, butikken er jo ikke stor og 150 kunder en lørdag er mange. Det første året troppet 247 jenter opp for registrering i Stavern. Og det vi fristet med var dette:

Har du lyst på no`.......

Har du lyst på no`…….

Det hadde de gitt, og gården og butikken ble fylt opp av jenter som sang og skravlet og spiste reker og koste seg! Vi hadde sangkonkurranse og man måtte mer enn gjerne pynte seg for den mannlige juryen.

"Blomsterpikene"

«Blomsterpikene»

Vi skjønte at vi hadde truffet en spiker,- dette var en fin måte å få oppmerksomhet rundt sommerdriften her på gården. Så da høsten kom bestemte vi oss for at dette skulle vi forsette med, odelsgutten Sigmund og jeg, innflytterjenta Kristin som bare elsker å bo her og synes Kyststien er TOPP året rundt!

Vi hadde begge jobbet med markedsføring før (selv om «bondefruen» er sykepleierutdanna + litt pedagogikk) og bondemannen forsåvidt hadde noe utdannelse innen dette, trodde vi vel knapt vår egen opptelling da vi året etter var på vei mot 1100 deltagere. En uke før den store dagen satt vi stopp,- 1100 får holde tenkte vi!

Men så ,- etter det femte arrangement, var jeg ferdig med «JPK» og hadde ikke guts til å starte opp igjen. Da kom Birgitte Bøe og fillerista meg. «Du kan ikke gi opp dette nå Kristin, det betyr så mye for så mange.» Hun hadde deltatt noen ganger med jenter hun hadde truffet på Radiumhospitalet. Rart å skrive dette nå, Birgitte måtte gi opp kampen mot kreften i høst……

Så fortsatte jeg da, kom meg gjennom en «profesjonalisering» og fikk «babyen» min bort fra brystet. Det var akkurat det som måtte til, jeg sa opp en fin jobbmulighet innenfor attføring og jobber nå full tid med «JPK» og gårdsbutikken. Samtidig inngikk vi et samarbeid med Kirkens Nødhjelp og etablerte det vi kalte «Gå for vann», og skaffet KN penger til flere brønner i Etiopia. Da de avsluttet sitt brønnborings-program i Etiopia inngikk vi en avtale med GATEFOLKET, som også har sitt engasjement i Etiopia: dette kan du lese mer om på http://www.jentenepakyststien.no

"Gatefolket" gir barna i Addis Abeba en helt ny mulighet i et håpløst liv på gata

«Gatefolket» gir barna i Addis Abeba en helt ny mulighet i et håpløst liv på gata

For virkelig å «slå på stortromma» foreslo «bondemannen» min at vi skulle invitere investoren Christian Ringnes til å åpne arrangementet. Han er jo så glad i jenter! Jeg grua meg i flere dager for å sende han en mail og ta den telefonen. Så sa han rett og slett «JA» og åpnet arrangementet i 2010! Da hadde jeg besøkt Etiopia, vi hadde en markering av det samarbeidet og jeg hadde pyntet meg med en arameisk festdrakt fra Etiopia. Dette synes jeg er veldig kult altså!

Christian Ringnes åpner arrangementet!

Christian Ringnes åpner arrangementet!

Det var alt dette som skulle til for at «Jentene på Kyststien» har fortsatt å utvikle seg og bli et stadig bedre arrangement. Når jentene sitter her med bordet fullt av reker, munnen full av prat og latteren siver opp til himmelen, da fylles hjertene våre av glede og vi føler vi kan puste ut,- i år også. Forberedelsene har nemlig pågått siden 1. september i fjor høst!

Dette er vel Vestfolds største hageselskap?

Det vel kanskje Vestfolds største hageselskap?

Så til deg som har «giddet» å lese denne historien,- takk for at du tok deg tid til det! Og enten du kommer fra «nabolaget» eller fra Troms er du hjertelig velkommen.

Da tror jeg du også har forståelse for at om du ikke får svar på mailen din samme dag, eller jeg ikke svarer telefonen til alle døgnets tider er det ikke fordi  «noen» ikke gidder, men fordi jeg svarer alle så snart jeg rekker det. Det er jeg som er Kristin på Kyststien og som får mailene til kristin@jentenepakyststien.no og post@jentenepakyststien.no!

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s